Εσπεριδοειδή στην υγεία του ανθρώπου
Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C (γνωστή και ως ασκορβικό οξύ). Στην πραγματικότητα ένα πορτοκάλι καλύπτει με το παραπάνω τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C! Η βιταμίνη C ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λειτουργεί εξισορροπητικά, εξουδετερώνοντας τα επικίνδυνα στοιχεία που συσσωρεύονται στον οργανισμό και προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων και των ιστών που οδηγεί στην εμφάνιση ασθενειών.
Η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Σύμφωνα με έρευνα τα άτομα που λαμβάνουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C (λιγότερο από 50 mg/ημέρα) φαίνεται να διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με όσα άτομα λάμβανουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C (περισσότερο από 100 mg/ημέρα).
Η βιταμίνη C βοηθά τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών, καθώς και το σχηματισμό του συνδετικού ιστού, και παράλληλα ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου στις εγκυμονούσες.